Bumerang - Yazarkafe

13 Mart 2014 Perşembe

Aşure

Malzemeler

500 gram buğday ,
250 gram nohut ,
250 gram kuru fasulye ,
250 gram kuru üzüm ,
250 gram kuru kayısı ,
250 gram incir ,
1 kilo şeker ( hepsi kullanılmayacak )
Gülsuyu
Ceviz ,
Fındık ,
Hindistan cevizi ,
Tarçın ,
Nar taneleri

Yapılışı

Bir gece önceden buğday , nohut ve kuru fasulyeyi ılık su ile ıslatıyoruz. Ertesi sabah üçünü de ayrı tencerelerde ocağa koyuyoruz. Buğdayı koyduğumuz tencere en büyük boy olacak .Üzerlerini 5-6 parmak geçecek şekilde su ile kaynamaya bırakıyoruz. Kayısımızı yıkayıp küp küp olacak şekilde küçük küçük doğruyoruz. Üzümlerimizin sapını çöpünü ayıklayıp , iyice yıkıyoruz. Kayısılarla birlikte üzümlerimizi de bir küçük tencerede üzerlerini 3 parmak geçecek şekilde su ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.Meyvelerimizin çok kaynamasına gerek yok bir iki taşım kafi geliyor.
Buğday , nohut ve kuru fasulye kaynadıkça üzerlerinde bir köpük birikir . O köpüğü bir kaşık yardımı ile topluyoruz . Buğday iyice kaynayıp ; ortası yarılınca bir kontrol ediyoruz . Eğer pişmeye yakın ise ; diğerleri de buğday kıvamına gelmişse hepsini bir tencerede birleştiriyoruz. Ve tam anlamı ile pişene kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Kuru bakliyat karışımının piştiğinden emin olduğumuzda ;
 kuru meyveli karışımı ekliyoruz. Ama inciri dahil etmiyoruz.
Tüm karışım piştikten sonra en son şekerini ağız tadımıza göre ekliyoruz. Ben tam bir kiloyu kullanmıyorum .
Altını kapattıktan sonra , gül suyunu da ekliyoruz. İncirlerimizi temizleyip ; yıkamadan  küp küp doğrayıp en son ekliyoruz. Çünkü üzerindeki şekerin kaybolmaması gerekiyor ve incirin en son eklenmesinin sebebi de aşureyi karartıyor.
Ağzını iyice kapayarak bir gün dinlenmesini sağlayın ertesi gün alacağı kıvam ve şekeri çekmesi neticesinde lezzeti iyice oturmuş oluyor. Üzerini fındık , ceviz , hindistan cevizi , tarçın ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
Afiyetle



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder