Bumerang - Yazarkafe

23 Kasım 2014 Pazar

Elazığ Usulü İçli Köfte





Malzemeler 

Dış kısmı için ; 

4 yumurta
1 kilogram kısırlık bulgur
1,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz.

İçi için ;

1 kilogram kıyma
1 su bardağı sıvı yağ 
1 kilogram orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 çorba kaşığı domates salçası
2 -3 adet kesme şeker
1 su bardağı ceviz içi 

Pişirme 

1 büyük tencere kaynamış su , 
1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için ;

125 gram eritilmiş tereyağı ,
pul biber

Yapılışı

Bulgur önce kısır yapılır gibi sıcak su ile ıslatılıp ; yumuşatılıyor. Daha sonra yumurtalar , un , tuz ve bulguru iyice özleşene kadar yoğuruyoruz. Kıvama gelip gelmediğini ise elimizde şekil alıp almadığına bakarak anlıyoruz. 
İçini hazırlarken , önce soğanları küçük küçük doğrayıp ; bir tencerede sıvı yağ ile kavurmaya alıyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine kıymayı ekleyip tekrar iyice kavuruyoruz. Baharatları ve maydanozu da ince kıyılmış olarak ekleyip altını kapatıyoruz. Ceviz içini de ince ince dövüp ; içine ekliyoruz. 
Yoğurduğumuz hamurun içini açıp ; kıymalı harçtan koyarak yuvarlayarak uçlarını kapatıyoruz.
Kaynayan suyun içine yaptığımız içli köftelerimizi yavaşça bırakıyoruz. 15 dakika pişiriyoruz. Servis için üzerine tereyağlı kırmızı biberli sosumuzu dökerek servis ediyoruz.

Afiyetle. 
 ( Hatice ablamın ellerine sağlık ) 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder