Bumerang - Yazarkafe

12 Ağustos 2014 Salı

Yaz Türlüsü

Malzemeler 

Yarım kilogram dana kuşbaşı 
1 kilogram fasulye ( Ayıklanmış ) 
2 orta boy patates ( İri şekilde dörde veya altıya bölünmüş ) 
1 orta boy havuç ( Dış tarafı traşlanmış ve verevine doğranmış ) 
1 kabak ( Dış tarafı traşlanmış ve kuşbaşı doğranmış )
2 patlıcan ( Tuzlu suda kuşbaşı kesilmiş olarak yarım saat kadar bekletiniz ki acılığı çıksın )
3 yeşil biber
3 domates ( Rendelenmiş )
1 tatlı kaşığı biber salçası ( Hatay yöresinin biber salçasını özellikle güveç ve et yemeklerinde tavsiye ederim.)
1 kesme şeker 
1 çay kaşığı tuz 
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 büyük boy kuru soğan ( Yemeklik doğranmış ) 
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı


Yapılışı 

Tereyağını büyük boy bir tencereye alıp ; kızartıyoruz . Ardından hemen sıvı yağı ve yemeklik doğradığımız soğanı da ekleyip , kavuruyoruz. Daha sonra sivri biberleri ortadan kesip etlerle birlikte kavrulmaya alıyoruz. Etlerin iyice kavrulması yemeğin lezzeti için çok önemli ; o yüzden iyice piştiğinden iyice emin olmalıyız. Daha sonra havuçları ekleyip 2 -3 dakika daha pişiriyoruz. Domates rendesini ekleyip , kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan sosun içine biber salçamızı , şekeri , tuzu ve  kırmızı biberi ekliyoruz. Patlıcanları tuzlu sudan iyice sıkarak alıyoruz ve tencereye ekliyoruz . Üzerine fasulye , kabak ve patatesi  ilave edip ; tencerenin kapağını kapatıp 5 ila 10 dakika arası altını kaptırmadan sebzeleri karıştırarak susuz pişiriyoruz. Sebzelerin üzerini 2 parmak kadar geçecek şekilde kaynar su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. Fırınlamak isterseniz  bu aşamadan sonra suyunu ekleyip , folyo ile güvecin ağzını iyice kapatıp 200 derecede fırınlayabilirsiniz. 
Sebzelerin piştiğini havuç ve fasulyeyi kontrol ederek anlayabiliriz. Ortalama pişme süresi 20 - 25 dakika arasıdır. 
Yemeğimiz 8 - 10 kişiliktir.

Afiyetle .







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder